HOME OFFICIAL BLOG Facebook Twitter
★ LeyzA pUnya BLog™ ★: March 2012
Salam Sayang Semua~

RAHSIA TAHI LALAT


❤ Bibir atas kanan - Banyak rezeki, pandai
❤ Bibir atas kiri - Ramai kawan, baik hati
❤ Bibir bawah kanan - Disegani orang, ramai yang suka
❤ Bibir bawah kiri - Pandai bicara, tak mudah kalah
❤ Leher kanan - Cerdas, jujur, berani menderita
❤ Leher kiri - Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
❤ Leher di tengah - Tercapai cita-cita
❤ Biji mata kanan - Suka serong dan pembohong
❤ Biji mata kiri - Pembohong tetapi baik hati
❤ Hujung mata kanan - Baik hati, sopan santun, cerdas
❤ Hujung mata kiri - Baik budi, murah rezeki
❤ Punggung kanan - Agak mengalami kesulitan
❤ Punggung kiri - Malas dan suka duduk
❤ Betis kanan - Suka berhibur, boros
❤ Betis kiri Rajin, tidak suka menganggur
❤ Lutut kanan - Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha
❤ Lutut kiri - Kurang kuat berusaha
❤ Kepala sebelah kanan - Terkabul cita-cita
❤ Kepala sebelah kiri - Sering menemui kesusahan
❤ Kepala sebelah belakang - Jujur, sabar dan tekun
❤ Kening kanan - Cerdas dan cekap
❤ Kening kiri - Cerdas dan sopan santun
❤ Tengah kening - Keras hati dan berani segala hal
❤ Hujung mulut kanan - Kecil rezeki, tak mudah kalah
❤ Hujung mulut kiri - Suka berfoya-foya
❤ Ketiak kanan - Dapat menyimpan rahsia
❤ Ketiak kiri - Jujur, banyak yang cinta
❤ Pergelangan kaki kanan - Suka keluar rumah
❤ Pergelangan kaki kiri - Kehendak kuat
❤ Batang hidung - Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
❤ Pada hidung - Banyak rezeki
❤ Dagu bawah kanan - Jujur dan baik hati
❤ Dagu bawah kiri - Bijaksana, dan berbudi luhur
❤ Kemaluan kanan atau kiri - Baik, suka senggama
❤ Di kepala kemaluan (lelaki) - Bakal beristeri dua
❤ Tumit kanan - Jujur dan banyak kawan
❤ Tumit kiri - Baik budi
❤ Alis kanan - Suka menolong dan baik hati
❤ Alis kiri - Ramai yang suka
❤ Pangkal peha kanan - Kemahuan kuat
❤ Pangkal peha kiri - Suka kerja apa pun
❤ Telapak kaki kanan - Tak mudah mengeluh
❤ Jari kaki kanan - Suka menolong
❤ Jari kaki kiri - Berbudi, suka berbuat baik
❤ Bahu kanan - Cermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan
❤ Bahu kiri - Suka kerja keras, banyak tanggungjawab
❤ Buah dada kanan - Baik hati, pendiam, simpan rahsia
❤ Buah dada kiri - Ramai kawan, setia pada pasangan
❤ Lengan kanan - Setia dan taat pada atasan
❤ Lengan kiri - Menepati janji dan rajin
❤ Pipi kanan - Ramai teman
❤ Tengah-tengah pipi kanan - Ramai yang suka
❤ Tengah-tengah pipi kri - Ramai teman
❤ Ubun-ubun - Kurang jujur
❤ Pusat - Cerdas, tangkas, tekun
❤ Pusat bahagian kanan - Sejahtera dalam hidup
❤ Pusat bahagian kiri - Beroleh kemuliaan
❤ Pinggang kanan - Sayang pada pasangan hidup
❤ Pinggang kiri - Disayang pasangan hidup
❤ Dada kanan - Dapat mengatasi masalah
❤ Dada kiri - Berani, jujur dan sabar
❤ Telapak kaki kanan - Tidak mudah mengeluh
❤ Telapak kaki kiri - Baik budi pekertinya
❤ Siku tangan kanan - Kuat ingin memiliki kejayaan
❤ Siku tangan kiri - Baik hati, suka menolong
❤ Jari tangan kanan - Serba beroleh keuntungan
❤ Jari tangan kiri - Serba baik bekerja
❤ Jari telapak tangan kanan - Banyak rezeki tetapi boros
❤ Jari telapak tangan kiri - Banyak rezeki dan cermat
❤ Pergelangan tangan kanan - Boros, suka bersukaria
❤ Pergelangan tangan kiri - Dapat berpangkat
❤ Perut bawah kanan - Banyak rezeki, suka memberi maaf
❤ Perut bawah kiri - Baik hati, tenang hidupnya
❤ Sudut mata kanan dalam - Disayang suami atau isteri
❤ Sudut mata kiri dalam - Tidak mudah dilupakan pasangan
❤ Sudut mata kanan luar - Baik budi, ramai yang cinta
❤ Pelipis kiri - Murah rezeki, dapat jadi kaya
❤ Pelipis kanan - Serba berhasil dalam usaha
❤ Kelopak mata kanan atas - Baik hati, ramah, berjaya
❤ Kelopak mata kiri atas - Baik budi, ramai yang suka
❤ Kelopak mata kanan bawah - Agak malas
❤ Kelopak mata kiri bawah - Agak bodoh, kurang bijaksana

Macamana nak latih penggunaan otak kanan…jom baca…”Shichida Methods”


Asalamualaikum..ingat lagi tak post otak kiri dan otak kanan?..kali ni nak tulis pasa camana nak ajar anak kiita guna otak kanan..sebab kalau anak kita mampu mengimbangi penggunaan otak kiri dan kanan..dia akan jadi genius..

oklah…pernah dengar Sichida Methods? … kelas yg di uruskan oleh jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal, kalau kelas tadika cost nye lebih tinggi dari cost nak masuk universiti..boleh tengok website dia kat sini http://www.shichidamethod.com/

Ok..kalau tengok kat testi..ramai kata cara ni jadi..so..jom kita praktice kepada anak kita…

1. Bercakap sepenuh hati perkara positif ketika anak nak tidur..

Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit , dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas hati…kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur , ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya situation.


2. Start guna cards untuk ajar anak.

Beli flash card kat kedai atau buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang cepat-cepat. . macam..a..b. .c…d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu…kita boleh buat card
1,2,3, gambar-gambar…potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan anak..

Gerak kerja tangan anak adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi takpe……… satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi…ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan….

Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai ….sebab depa makan guna chopstik…chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak……..

sebab anak boleh simpan semuanya dalam otak kiri…….kalau termarah anak..minta maaf semula dengan seikhlas hati…

5. Kena ajar anak berimaginasi..

berbual selalu dengan anak..memang la dia tak tahu apa..apa..bercerita..tanya..biar dia sambung..macam safiya..kalau tanya dia..dia sambung panjang-panjang..apa yang di cakap pun tak faham sangat..tapi iakan sajer..habis dia cakap..kita sambung balik..buat macam kawan…

6. Main teka-teki ngan anak..

contohnya letak barang dalam kotak and suruh anak teka apa benda tu. First few times boleh bagi option macam….bagi tau colour, bunyi, lama-lama anak boleh develop six sence by concentrating anak boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu……..

ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat…..semua game yg kita main dengan dia hanya dalam tempoh setengah jam jer..tak lama..

Pesanan ikhlas dari saya..

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks….Buat kena ikhlas , kena buat dengan sabar…jika Allah s.w.t izin anak kite jadi pandai Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..

senang kata kena sentiasa keluarkan perkataan yang positif..contoh..”jangan bising” kepada “tolong senyap”

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika anak-anak dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan. _


Gugurnya Kelopak Itu


Tunas itu mula bercambah,
Sekian lama tertanam di pelosok gentian,
Menjalar robek sinar mentar,
Walau halangan datang menerpa.

Tunas itu mula berkembang,
Kembangnya sekuntum mawar,
Bagai si puteri bangkit beradu,
Walau saingan menyerang tiba.

Si mawar mula mewangi,
Semerbak harum menusuk kalbu,
Ayuan merah kelopak menawan,
Lambaian hijau daunan menenang.

Lembut tubuh bersalut duri,
Membangkit cemburu iri sang flora,
Menzahir gerun takut sang fauna,
Hanya si kumbang gagah tiada gentar.

Ibu dikaulah mawar itu,
Yang kupujai tiap waktu,
Yang kurindui wajahmu,
Yang kukagumi ketabahanmu.

Cekal hati mendidik daku,
Sabar murni melayan kerenah anakmu,
Tiada kedengaran sepatah keluhan,
Tiada kelihatan setitip kemarahan.

Kini mawar itu kian layu,
Perlahan dimamah arus usia,
Gugur sudah si ayu kelopaknya,
Hilang sudah lambaian daunannya.

Segamit memori ku kenangi,
Setulus kasih ku dambai,
Potret wajahmu ku tatapi,
Sebuah kehilangan yang tiada ganti.

khas buat ibu tersayang..al-fatihah

 
Fully Design By Leyza Ramli | For BELOG WA PUNYA 2013 ©| Best View: Google Chrome