HOME OFFICIAL BLOG Facebook Twitter
★ LeyzA pUnya BLog™ ★: February 2012
Salam Sayang Semua~

maa miss you !


Maaa...Abah as terlalu rindukan ma n abah, kenapa dan kenapa ma n abah dah tinggalkan as..??? hidup as sekarang dah tak bermakna tanpa ma n abah ! hari2 kalo as nangis dah xde org nak pujuk as..time as ade masalah dah xde tempat as nak mengadu..jika ma n abah ada as nak nangis sepuas2nya dpn ma n abah,nak peluk sambil berkata wahai ibu n ayah jgn penah tinggalkan aku walaupun sekejap..as belum puas lagi menatap muka kalian..kalo boleh buat permintaan as nak tuhan pulangkan ma n abah balik dekat as..as tak nak hidop macam nie..tolonglah wahai ibuku..jemput as pergi bersama kalian..as dah tak kuat lagi nak harungi dugaan yg kian mencabar nie..Demi allah as rindukan ma n abah hanya tuhan jer yg tahu betapa rindunya as pada kalian..kadang2 time as nangis irfan yg pujuk as..die gosok bdn as,irfan baru berusia staon lbh dia tak paham pun kalo as nak luahkan isi aty as yang terpendam nie..kalo ma ade kan bagus,ma leh pujuk as kan..?ingat lg kenangan manis bersama ma.,hari2 as hantar ma gi kerja,malam raya pergi amek baju raya,hujan membasi kita kan ma..?sampai ma demam di sebabkan hujan tue..demam ma tak baik2 sampai lah ma tinggalkan kami kan..?kenapa harus ma yg pergi bkn as..??dan as ingat lagi masa as jaga ma kt hospital selama 2 bulan,bnyak sangat kenangan manis dan pahit..ma cakap ma nak belikan gelang tuk as,sbb kakak yg lain semua ma dah belikan,tinggal as jer belum beli sbb as anak bongsu pompuan,tp tak sempat kan..lg ma cakap ma nak as belajar rajin2,belajar 2 penting,tp ma ingat lepas pemergian ma as boleh teruskan belajar lg..??as ingat lagi ma cakap,ma mimpi abah datang jemput ma..tak sangka kan semua tue jadi kenyataan..kenangan pahit lak dekat2 ma nak pergi ma banyak marah kat as..tp as dah lupekan semua tue..yang penting ma tolong maafkan kesalahan2 as..as banyak berdosa pada ma..maa tolong doakan as..as nak ikut maa..kalo boleh as tak nak idop lg maa...



❀ BERSABARLAH ❀

Kadang-kadang ALLAH hilangkan sekejap matahari kemudian dia datangkan pula guruh dan kilat. Puas kita mencari di mana matahari, rupa-rupanya ALLAH nak hadiahkan kita pelangi yang indah ...
Belajarlah bersyukur dengan jodoh anugerah tuhan.. usah mendambakan teman secantik balqis, andai dirimu tidak seindah sulaiman.. mengapa diharapkan teman setampan yusof, andai dirimu tidak setulus zulaikha... tak perlu mencari seistimewa khadijah, andai dirimu tidak sesempurna Rasulullah SAW...
Jika kamu memancing ikan, setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu, janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu saja…. Karena ia akan sakit oleh karena bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup... Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang, setelah ia mulai menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya, janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja… Karena ia akan terluka oleh kenangan bersamamu, dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu...
Janganlah kamu mengganggu hidup seseorang dengan mencuri hatinya andainya kamu tidak ikhlas menyintainya... kelak kamu akan berlaku kejam dengan meninggalkannya dan membiarkan hatinya terluka dan hidupnya menderita...
Cinta akan menyakitkan ketika kamu berpisah dengan seseorang, lebih menyakitkan apabila kamu dilupakan oleh kekasihmu, tapi cinta akan lebih menyakitkan lagi apabila seseorang yang kamu sayangi tidak tahu apa yang sesungguhnya kamu rasakan.
Wahai sahabatku yang menderita kerana cinta, usahlah ditangisi kekasihmu yang telah pergi, hayunlah langkahmu ke mana sahaja yang kamu ingini demi mengubati hatimu yang luka, moga-moga kamu akan bertemu seseorang yang dapat mengisi hatimu, kelak pasti terubat jua dan hidupmu kembali ceria..

❀Wanita Solehah❀




Cantiknya seorang wanita itu sebagai GADIS
Bukan kerana merah kilauan lipstik
Pada bibir memekar senyuman kosmetik
Tetapi pada keperibadian terpelihara
Kelembutan kesopanan menghiasi jiwa
Cantiknya seorang wanita itu sebagai REMAJA
Tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah
Untuk menggoda pandangan nafsu mata
Tetapi pada kehidupan terjaga
Dari menjdai mangsa tohmahan dunia
Cantiknya seorang wanita itu sebagai HAWA
Tidak kerana bijak meruntun iman kaum Adam
Sehingga turunkan insan ke dunia
Tetapi menjdi pembakar semangat perwira
Menjadi tunjang perjuangan syuhada
Cantiknya seorang wanita itu sebagai ANAK
Tidak menjerat diri pada lembah kedurhakaan
Mengalir mutiara di kelopak mata
Tetapi menjadi penyelamat ibu bapa
Pada hari kebangkitan bermula
Cantiknya seorang wanita itu sebagai ISTERI
Bukan kerana peneraju kerjaya dalam rumahtangga
Tetapi sentiasa bersama
Menempuh badai disisi suami tercinta
Cantiknya seorang wanita itu sebagai MENANTU
Bukan kerana kemewahan dimata
Tetapi bijak dalam menjauhi persengkolan ipar lamai
Menjadi penghibur hati permata kehidupan
Cantiknya seorang wanita itu sebagai IBU
Bukan terletak pada kebangkitan anak
Dalam setiap pertelingkahan
Tetapi dibawah lembayung kejayaan
Membuai anak dikala suami menjalin impian
Cantiknya seorang wanita itu sebagai MERTUA
Tidak kerana berjaya meruntuh istana
Tetapi jalinan kasih sayang
Tulus hati mengagih kasih setara pada semua
Cantiknya seorang wanita itu sebagai NENEK
Bukan memberi harta dunia
Sehingga generasi lupa
Tetapi menjadi pada pendita
Menjaring teladan para anbia pada anak bangsa
Cantiknya seorang wanita itu sebagai WARGANEGARA
Bukan kerana menyandang puncak dunia
Tetapi bijak menangkis rintangan
Peka membela nasib dan maruah negara
Menjadi tulang belakang keteguhan semua
Cantiknya seorang wanita itu sebagai WARGA TUA
Bukan kerana jernihnya mutiara
Mengalir deras di kelopak mata
Tetapi senantiasa mengumpul cahaya
Menghitung hari dengan selembar nasihat
Cantiknya wanita itu sebagai INTELEKTUALIS
Bukan kerana menjadi sebutan
Sehingga menjulang keegoaan
Tetapi dalam mencari ilmuan
Menyala obor mewangi setanggi profesionalis
Cantiknya wanita itu sebagai MUSLIMAH
Bukan kerana keindahan paras rupa
Sehingga menjadi ingauan mata
Tetapi berpegang Akidah Solehah
Disebalik tirai jiwa
Mengandam rindu kekasih pasrah di atas sejadah
Mengharap keredhaan kehidupan awana

❀ miss you !! ❀


Kenapa yer skrng hari-hari aku mimpikan arwah ma datang jumpa aku,bagi makanan and ajak aku ikut dia..Nie petanda aku akan tinggalkn dunia ataupun aku memang rindukan dia..?oh TUHAN hanyalah engkau yg tahu betapa aku merindui ibu,kenapa engkau ambil ibu cepat sangat,sedangkan aku belum puas merasa kasih sayang dari seorang insan bergelar ibu..Hidup aku sekarang tidak ada rasa bahagia lagi walaupun aku dah ada family sendiri~aku tak bisa hidup tanpa ibu..ibu ibarat lilin yang menerangi setiap perjalananku,tanpa ibu aku lemah dan tak bisa hidup..andai masa boleh ku undur, ingin aku memperbaiki kesalahanku terhadap ibu,inginku bahagiakan ibu,walau apa jua sekalipun aku nak lihat ibu tersenyum~maafkan anakmu ibu kerana tak pernah membahagiakanmu…..i miss u MAYMON Bt SEMAN..i miss u RAMLI bin HUSSIN..semoga kalian tenang di alam sana..anakmu di sini akan mendoakan kalian=)

❀Laptop Sayam❀


dulu lyza idam2kan laptop baru warna pink,sbb rasa klako lak kalo nak story sal laptop yg liza ade dlu..laptop tue gila cikit kalo guna mesti tension.! nak nagis rasa sbb nya laptop 2 otak dah xberapa betoi,bila On ok la kejap, jap lagi mula lah cursor dia berjalan sendiri nak klik pape pown xboleh..so nasib baek de my boo yang memahami die hadiahkan laptop nie..best skunk lyza bnyak habiskan masa utk berblog..dulu xpandai pun,nmpak cam susah je tp slow2 blajar mcm best la plak,lyza mmg dri dlu suka edit2 layout utk friendster,myspace,hi5,tagged..dan sekarang benda tue dah semakin xbest! sejak knal dunia blog nie nak kuar rumah pn dah malas..xrasa borink lagi..thx blog..ahaha

❀ dAk bAmbAm ❀


Waaa ank mAmA sedang bt ape nie yerk ?? hAhA..

macho x sayer..?kLo ade awek yg mnt sy inboX sy..ahahaha..=)

nie Lah muLut munCung dari sy~



KAHWIN AWAL ??



Ramai yg tertanya-tanya nape aku kawin awal sgt..Dan ada sesetengah tak caye pn bile aku cakap dah kawin..lantak kau lah LABi nk caye ke tak..peduli ape aku..hahaha….kOrang nak tau nape ?? salah satunya sbb dah xde owang lagi nak jaga aku..ma n abh dah xde,so bile dah kawin leh laa aku mkn free,nk ape2 pn sume free,kn tanggungjawab suami, cewahhh..macam ustaz cakap dulu bile dah kawin isteri order jee nk pape suami kene belikan..cehhhh.. salah satu sbb lagi daripada korang bercinta tue buang mase korang jer,bercinta lama-lama sampai 5,6 taon tp last2 break,ape citer..haha..daripada korang dok bercinta menambahkan dosa je lbh bek korang kawin jer cpt2 x salah kan..umo muda dah ade ank,bgs la tue..nt korang sakit anak dah besar leh jaga korang..tp didik lah anak betoi2~mcm aku didik anak aku..cehhhh prasan lak aku nie..hahahak….
*Pada pengetahuan korang, aku cuma ambil mase 2week jer untuk mengenali hati budi suami aku,1month kiteorang couple and lepas 3month kiteorang TUNANG,dalam masa 1year kiteorang terus kawin..cepat kn ??malas nak buang mase lame2..dan sampai sekarang aku bahagia di samping si dia…hehehehe…

 
Fully Design By Leyza Ramli | For BELOG WA PUNYA 2013 ©| Best View: Google Chrome